Menu

Rent geografisk befinner den omtrent 80 km lange Dunderlandsdalen seg i Nordland fylke, nærmere bestemt Rana kommune. Dalen starter ved Ranfjorden og strekker seg helt mot Saltfjellet. Her finner vi Ranelva som starter sin 130 km lange ferd sørvestover her i denne dalen. Nederst i dalen finnes det noen bygder, der de aller fleste jobber med gruvedriften. Dunderlandsdalen er nemlig rik på forekomsten av jernmalm og av denne grunn har ulike selskaper hatt gruver i drift her siden begynnelsen av 1900-tallet.

Dunderlandsdalen har ikke alltid hett Dunderlandsdalen. Før 1902 het det Norddalen, men skiftet navn da avisa Dunderlandsdølen så dagens lys i 1902.

Tegn på bosetning helt siden steinalderen

I dette flotte stykket av Norge har det bodd folk i uminnelige tider, og i alle fall siden steinalderen. Dunderlandsdalen er ett av få steder der det er funnet bevis og rester etter noe som går under navnet «stridsøkskulturen». Dette var en steinalderkultur som var til stede i Norden i årene 2700 f.Kr. til 2350 f.Kr. Perioden har også fått det ikke fullt så festlige navnet «De knuste skallers periode», da det nedover i Europa har blitt funnet mange graver fra denne tiden, der alle likene hadde knuste skaller uansett kjønn og alder. En ganske brutal tid, med andre ord. De menneskene som bor i dalen nå er av det fredeligere slaget og selv om gruvedriften har stått for det meste av arbeidstilbudet finnes det også de som har drevet med gårdsdrift her. Gårdene har da vært fylt med både sau og storfe.

Minner fra 2. verdenskrig

Selv fredelige Dunderlandsdalen har sine ikke fullt så hyggelige minnesmerker fra en ikke altfor fjern fortid. Under 2. verdenskrig drev tyskerne fangeleire her. I leirene var det russere og polakker, som tilbrakte tiden med å bygge Nordlandsbanen. Rester av leirene står der den dag i dag, for den som har lyst til å ta et dykk ned i historien.

Nordlandsbanen og E6 og en laksetrapp

Dunderlandsdalen hadde også sin egen jernbanestrekning. Den het Dunderlandsbanen og var hele 24 km lang. I 1947 ble den innlemmet som en del av Nordlandsbanen, som følger dalen nordover på sin ferd mot Saltfjellet. Også E6 går forbi dalen, så enten du tar tog eller kjører bil er det gode muligheter til å komme forbi og ta en stopp ett eller annet sted i den flotte dalen. En av Norges 360 laksetrapper ligger ved Reinforsen. Dette er menneskeskapte veier for å hjelpe laksen på sin ferd mot gode gyteplasser, da kommer den seg til steder den ellers ville vært forhindret fra å nå. Denne trappen er 480 meter lang, der 350 av disse meterne er tunneler for laksen og resten fordeles på 90 hvilebassenger. Denne tunnelen er Europas lengste og litt av et syn!

Litt kuriosa

Tidlig i 2016 var det en lastebil som ikke klarte vinterveien og dermed lå det strødd 25 tonn brunost. Det tok det litt tid å rydde opp, som en sidenote kan vi bekrefte at alt gikk bra med sjåføren. Dunderlandsdalen har til og med sin egen side på Facebook, der lokalbefolkningen legger ut flotte bilder fra den vakre dalen sin.

Privacy Policy