Menu

«Dunderland» er en spillefilm i sjangeren grøssere, som har lagt handlingen til Dunderlandsdalen i Nordland. Filmen bygger på historiske hendelser fra den gangen det var heksejakt over hele Europa, også Norge. Spesielt i Nordland finnes det mange voldsomme historier om grusom tortur og henrettelser ved brenning av mennesker maktinnehaverne eller folket mente var hekser og trollmenn.

Sammendrag av filmen

Det er heksejaktens tid i Norge, året er 1695 og en ung jente ved navn Johanne Nilsdotter har blitt anklaget for å bedrive hekseri og annen fanteskap. Beskyldningene og livet til unge Johanne ender i det bunnløse tjernet, Djupkista. Der hennes forfølgere hiver henne uti, bakbundet for å være sikre på at hun ikke kan svømme i land. Etter denne hendelsen blir dalen og området forfulgt av hjerteskjærende ulykker og bunnløse tragedier. En etter en forlater lokalbefolkningen en bygd de mener er forbannet.

Om lag tre århundrer senere kommer det noen teatermennesker til området. De skal fremføre et stykke som omhandler nettopp hekseprosessene i landet. Alt starter bra, inntil den store stjernen blir borte i nattens mørke…

Menneskene bak Dunderland

Filmen «Dunderland» ble produsert i 2011 og bak produksjonen står Dunderland Filmkompani. Spillefilmen var fra starten av myntet på kinopublikummet, men ble vurdert til å være for smal og en anelse for kunstnerisk og havnet derfor rett på DVD. Manuset til filmen ble skrevet av dyktige Nils J. Nesse, også kjent for «Mannen fra Arktis» i 2014, samt Christian Stensli. Regissør for filmen er Nils J. Nesse og Finn Erik Rognan. Sistnevnte er vokst opp i Rana kommune, samme kommune som også huser Dunderlandsdalen. Rollebesetningen til denne vilt spennende grøsserfilmen består blant annet av Miriam Prestøy Lie, Brage Bang, Marit Østby og Reidar Sørensen.

Innspilling forfulgt av merkelige hendelser

Det var ikke bare i filmen det skjedde mystiske og uforklarlige hendelser, der det kunne virke som uforløste saker fra gammel tid fremdeles hvilte over dalen. Filmens regissør, Finn Erik Rognan, kan fortelle at han ble oppringt av et menneske som hevdet å være synsk og som uttrykkelig ba Rognan om å stoppe jobben med filmen. Rognan forteller videre at de ble klart og tydelig advart om mørke krefter som var i sving og dersom innspillingen fortsatte, ville dette kunne gå ut over utstyr og skuespillerne selv. Den synske oppringeren ville være anonym, men for å bevise sannheten i det han sa kunne han fortelle Rognan personlige ting som bare Rognan selv visste om.

De valgte å fortsette innspillingen til tross for sterke advarsler. Det viste seg dog at mange av spådommene til den synske mannen på telefonen slo til. Ulikt teknisk utstyr sviktet på uforklarlig vis og til og med skuespillerne selv oppleve søvnløse netter og smerter som gikk på helsen løs. Hadde de virkelig vekket ondskap som best burde fått hvile i fred? Eller var det andre krefter i sving?

Det finnes mye mellom himmel og jord som ikke kan forklares. Vi må definitivt være klare og åpne nok til å godta at ikke alt har en forklaring. Hendelser som har utspilt seg i tidligere tider har kanskje etterlatt seg nok energi til å påvirke området i årtier fremover. Og ikke all energi er av den positive varianten. Hva tror du? Vekket innspillingen av «Dunderland» krefter og minner som helst burde fått være i fred?

Privacy Policy