Menu

«Villmark» er en norsk spenningsfilm, eller skal vi heller si; en skikkelig norsk grøsser, med premiere i 2003. Filmen ble tatt godt imot av det norske spenningssøkende publikummet og godt over 100 000 mennesker så filmen da den kom på kino. Skrekkfilmen oppnådde stor suksess og ble i tillegg vist på en rekke filmfestivaler i utlandet, der land som både Singapore, Sverige og Frankrike stod på listen.

Menneskene bak Villmark

Det skal noen mennesker til for å få laget en film, også en grøsser. Bak denne filmen befinner manusforfatter Christopher Grøndahl seg og regissør Pål Øie. Foran kameraet finner vi kjente norske skuespillere, som Ivar Nørve, Marko Iversen Kanic, Kristoffer Joner og Bjørn Floberg. «Villmark» har en lengde på 84 minutter og det er 84 minutter fylte med nok grøss og gro til at du hopper i stolen, eller sofaen, mange ganger.

Sammendrag av filmen

Gunnar, som spiller av Floberg, er sjef for et tv-selskap. I tråd med realitybølgen som feier over landet, skal de produsere en serie der de som er med må klare seg i ødemarken uten hjelp utenfra. De kan heller ikke ta med seg hjelpemidler. Gunnar finner ut at han vil at de som skal stå bak kameraet, altså hans ansatte, skal gå gjennom det samme. På den måten vil de lettere forstå hva deltagerne i serien skal igjennom. Som sagt så gjort, og sjefen tar med seg sine undersåtter langt inn i tykkeste skogen. Der skal de tilbringe noen dager på en hytte, men uten all den kosen en hyttetur normalt innebærer. Her er det altså ingen mat og ingen mobil. Ikke en gang sigaretter for å roe nervene. I tillegg befinner det seg et vann ikke langt unna hytta og her styrtet det en gang et fly. Hva som skjedde med piloten er det ingen som vet.

På en vandring i skogen finner de selvfølgelig både en uhyggelig forlatt teltplass og en død kvinne. Men Gunnar nekter dem å ta kontakt med politiet. Gunnar er uten tvil lederen og er vant til at folk gjør som han sier. Jentene får ikke vite noen ting, men det er ikke lenge før det blir tydelig for alle, inkludert jentene, at det er noe der ute i mørket som ikke skal være der.

Ettersom dagene og ikke minst, timene skrider frem får alle en egen runde med det som befinner seg der ute i skogen. Det begås drap og Gunnar er blant ofrene. Det viser seg etter hvert at den ukjente er piloten som styrtet i vannet og han har tydeligvis levd for seg selv i villmarken siden den gangen. Det vil si, at han må ha levd sammen med kona en stund for det var henne de fant liket av tidligere i filmen.

Andre effekter og virkemidler i Villmark

Noen har hevdet at historien i «Villmark» er så som så, men det filmen har nok av, historie eller ei, er grøss og gru. Her er du garantert å bli skremt nok for lange tider. For å få til dette har filmskaperne brukt lys og musikk. Det er et fantastisk spill mellom mørke og lys, og en bruk av skygger mellom trærne som antagelig vil gi en ny dimensjon til din neste skogstur. Lyd og musikk er akkurat slik det skal være i denne typen film, der musikken gir deg et hint om at noe ikke er helt som det skal være. I det hele tatt får sanseinntrykkene gjennomgå skikkelig i denne filmen og det vil ikke forundre oss om du også får problemer med å se skogen på samme måte, eller juble med like høy entusiasme neste gang du blir invitert på skogstur.

Filmen ble av Dagbladets lesere kåret til årets beste grøsser og den fikk hele to Amanda nominasjoner, både for beste skuespiller og beste film.

Privacy Policy