Menu

Da Pål Øie og resten av hans mannskap spilte inn den første Villmark-filmen, kunne de ikke unngå å få med seg det store, massive hvite huset oppe i åssiden. Dermed begynte tankene og spinne, og det ble klart hvor oppfølgerne til den populære skrekkfilmen skulle finne sted. Bygningen det snakkes om befinner seg i Luster i Sogn. Det ble bygget i 1902 og har hatt tjeneste som både sanatorium for tuberkulosepasienter, psykiatrisk sykehus og asylmottak. Det skal kanskje ikke så mye fantasi til for å se at det her ligger mye menneskelige historie og lidelse i veggene.

Menneskene bak Villmark 2

Mannen med ideene og regien er fremdeles Pål Øie, og denne gangen har han selv skrevet manus i samarbeid med Kjersti Rasmussen. Selv om noen av trådene fra «Villmark» tas opp i «Villmark 2», du får kanskje svar på noen av spørsmålene du har sittet med siden du så den filmen, så er rollebesetningen ny. Denne gangen får vi blant annet se Ellen Dorrit Petersen, Anders Baasmo Christiansen og Renate Reinsve utfolde seg på det hvite lerretet.

Sammendrag av filmen

Det gamle sanatoriet, en majestetisk og flott bygning med flere hundre rom og relativt mange kilometer med rørgater, ligger vakkert til i dypet av en øde skog. Det ligger oppe på åssiden, med flott utsikt mot tjernet som vi ble kjent med i den første filmen. Bygningen forfaller, slik forlatte bygninger gjerne gjør når det ikke er noen mennesker der som bor og lever med det. Uten folk er hus bare tomme, ensomme skall. Det eneste mennesket som holder bygget med selskap er en vaktmester. Hans jobb er hovedsakelig å sørge for at andre folk, som av en eller annen grunn skulle forville seg helt hit, eller dyr skal ta seg inn og komme til skade.

Nå er det bestemt at bygget skal rives. Det er forbi redning og ingen har bruk for det lenger. Før rivningen kan iverksettes, sendes fem arbeidere til stedet for å spore bygningen for avfall som er farlig for miljøet. Og det er da det begynner å skje merkelige ting. Det tomme bygget rommer langt mer enn miljøfarlig avfall og en merkelig vaktmester, her er det barnegråt uten opphav, vannrør som sprekker, drap og annen elendighet.

Andre effekter og virkemidler i Villmark 2

Som i den første filmen, er det den grøssende stemningen som skapes i Villmark 2. Musikk og lyd gjør sammen sitt beste for å skape omstendigheter som får hjertet til å hoppe over opptil flere slag. Gode skuespillere sørger for at karakterene på lerretet får liv og troverdighet, og de ser til tider minst like redde ut som oss som ser på. Lys er også brukt for å skape riktig grøsserstemning og det varer kanskje en stund før du våger deg inn i en forlatt bygning igjen, i alle fall om den passes av en vaktmester som er like ubehagelig uhyggelig som denne. Og etter en runde med både Villmark og Villmark 2 er teltturer i nærheten av tjern ikke lengre favorittaktiviteten.

Privacy Policy